Pressemeddelelse fra FDT

Skrevet af Nicklas Hungeberg.

D. 20. Juli 2020

Kære alle medlemmer

Vi forstår til fulde jeres store frustration over at vi endnu ikke kører ”normale” løbsdage som før Covid-19 brød ud. Desværre er vi endnu pålagt nogle strenge retningslinjer fra regeringen med et forsamlingsforbud på 100 personer, når amatørerne deltager i travløbene. Tolkningen af reglerne kan være mange, og meget kompliceret, og vi skal her lade være med at gå dybere ind i dem. Men vi tvivler på at der er nogle i Dansk Travsport der tør træde meget ved siden af de udstukket retningslinjer fra regeringen.

Vi glæder os over at så mange af jer aktive har støtte op om ”sportsdagene”. Der er været fuldt hus på alle dagene. Det har vist sig at ca. 32% af de tilmeldte heste ikke har deltaget i løb under Covid-19. Hvilket beviser overfor Sport og Udvikling at vi virkelig gerne vil kører med vores egne heste! Mange B1 licensindehavere har deres heste for selv at kører dem i løb.

Vi har læst og hørt meget på de forskellige medier om, hvor stor en utilfredshed der er blandt vores amatører. Vi vil her forsøge at svare på nogle af de mange ting, vi har læst og hørt om.

Hvorfor er amatørernes rolle vigtig i Dansk Hestevæddeløb?

• Amatørerne leverer ca. 58% af spillebrikkerne, altså over halvdelen af alle startende heste i Danmark er trænet af amatører. Se figur 1.
• Amatørerne leverer heste både til eliten, og til form-/ amatørløb
• Amatørernes heste bliver kørt både af professionel og ejeren selv.
• Amatørerne træner deres heste selv, men har også heste i professionel træning, mens en del også samarbejder med professionelle, der for eksempel kører banearbejder med amatørtrænede heste.
• Amatørerne kan også være opdrættere. Det kan være til eget brug, men også med salg for øjet.

 

 

Vedr. manglende mulighed for deltagelse i løb på Charlottenlund Travbane d. 14. og 30. august

Vi finder det dybt forargeligt, at man fra Sport og Udviklings side har valgt at amatørerne ikke må deltage i løbene d. 14. august og 30. august på Charlottenlund Travbane. Vi kan godt acceptere valget vedr. ikke at udskrive amatørløb i denne weekend i 2020, for at minimere antallet af aktive på de nævnte dage. Men helt at udelukke amatørerne fra at deltage disse dage er urimeligt. Vi finder det urimeligt, at B1 licensindehavere som ejer, og træner fx en årgangshest ikke kan få mulighed for selv at kører den i en Derbyprøve og et evt. Derby. For en amatør er det ofte en ”once in a lifetime” mulighed at deltage i en Derbyprøve, og evt. et Derby. Hvorfor udelukke dem fra muligheden? B1 licensindehaverne betaler det samme i forfeits til storløbene som alle andre, så hvorfor de skal stilles med ringere vilkår end andre, forstår vi ikke! For B1 licensindehavere kan det også være ”once in a lifetime” bare at kunne starte og køre sin hest på en derbydag.

Vi har klaget til Sport og Udvikling, uden det dog er lykkedes os at få dem i tale vedr. en ændring på disse dage.

Amatør Elite Cup 2020

Det er aftalt med Sport og Udvikling, at Amatør Elite Cup finalen i 2020 afholdes i Aalborg Store Pris weekenden. De indledende afdelinger vil efter planen blive afholdt på Nykøbing Falster, Odense, Aalborg og Billund.

Vi ved, at det for nogle ikke er optimalt, at finalen flyttes til Aalborg i 2020, men det er det, vi har vurderet bedst for afholdelse af løbet i år. Af erfaring så ved vi, at nogle gemmer deres heste til netop dette løb, da propositionen er den samme år efter år. Derfor har vi ikke vurderet det som optimalt at flytte finalen til en storløbsdag i oktober på Charlottenlund Travbane.
Derudover har vi pointeret overfor Sport og Udvikling, at vi ikke ønsker løbet placeret som sidste løb hverken lørdag eller søndag. Vi ønsker løbet placeret omkring 2. – 6. løb. Vi mener, at amatørerne også skal have lov at opleve stemningen og suset ved at kører på en storløbsdag. De professionelle kører mange løb i bedste ”sendetid”, men det er også på tide, at de tager en for holdet, og kører i sidste løb på sådan en storløbsdag.

Amatør Elite Cup vil naturligvis vende tilbage til Charlottenlund Travbane på Derby søndagen i 2021.

Hvornår må vi køre i august?

Vi finder det yderst problematisk, at Sport og Udvikling har indskrevet i propositionerne, at forsamlingsforbuddet skal være hævet til 200 personer eller flere, inden startmeldingsdagen til en given løbsdag i august. For nuværende forlyder det, at forsamlingsforbuddet bliver hævet til 200 personer pr. 8. august 2020. Men som mange ved, så bliver lovteksten som oftest først ændret dagen før, at ændringen træder i kraft. Derfor risikerer vi, at lovteksten først bliver skrevet om d. 7. august. Såfremt denne ændring af lovteksten først bliver ændret d. 7. august vil det i teorien betyde, at B1 licensindehaverne først kan melde til start d. 11. august til løbene i Århus og Skive D. 20. juli 2020 henholdsvis d. 16. og 17. august. Derved mister B1 licensindehaverne i teorien min. 4 løbsdage! Vi har sendt denne problematik videre til Sport og Udvikling, og forventer at der findes en løsning på dette problem. Gerne således at der kan meldes B1 licensindehavere til start på løbsdagen på Nykøbing Falster d. 8. august – man må kunne løse problematikken ved at give dispensation til kuskeændring, såfremt lovteksten ikke bliver ændret til d. 8. august. Alternativt allerede nu planlægge ”sportsdage” som erstatning for de tabte min. 4 løbsdage.

Hvad arbejder vi ellers med i FDT lige nu?

Vi ønsker;
• Lige vilkår i sporten.
• ingen indskud til løb på alm. løbsdage • at man på alle storløbsdage afholder et amatørløb.
• at alle amatørløb som min. doteres med 7.500,- til vinderen, på Charlottenlund 8.500,-.
• at 1. præmien i formløb hæves til 5.000,-. 
• flere breddedage for at styrke vækstlaget.
• at alle B3 licensindehavere skal være medlem af FDT. Derved vil de også være dækket af FDT’s ulykkesforsikring under opvarmning af heste til løb.

Vi håber at I alle snart er ude at køre løb igen uden en masse restriktioner. Vi kæmper for Jer! Desværre er det ikke altid, at vi møder forståelse, for at vi rent faktisk kommer med en hel del af spillebrikkerne, ved forhandlingsbordet. Vi kæmper for, at amatørerne ikke bliver glemt, og udelukket fra deltagelse i de professionelle løb fremover.! Uden bredden ville der ikke være nogen elite!

Vi ved, at nogle allerede er begyndt at afhænde deres løbsheste og stoppe som aktive. Vi beder jer til at holde ved lidt endnu.

Hilsen

FDT’s bestyrelse